“Alle tieners zeggen ja tegen MDMA”, althans, als we Lil' Kleine mogen geloven.
Uiteraard en gelukkig klopt deze uitspraak niet, maar met name de laatste jaren heeft het gebruik van Drank & Drugs wel een grote vlucht genomen.
Wat we ook van drugs vinden, we zullen moeten accepteren dat het een verschijnsel is dat deel uitmaakt van de hedendaagse maatschappij. We zullen ermee moeten 'dealen', om in toepasselijke termen te blijven.
Wat zeker zorgen baart, is de toenemende sterkte van de middelen. Zo bevatten in 2018 onderzochte xtc-pillen 167 milligram MDMA, de werkzame stof. Vijf jaar eerder, in 2013, was dit nog 120 milligram.
"Hoe sterker de pil, hoe sterker de effecten. De na-effecten zoals de kater kunnen veel langer aanhouden en sommige mensen kunnen erdoor in problemen komen en belanden op de EHBO." (Trimbos Instituut, Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) 2018)
Hulpverleners worden steeds vaker geconfronteerd met overmatig gebruik.
Snel en verantwoord reageren in geval van een alcohol- of drugsincident kan levens redden. Hulpverleners moeten dan ook weten hoe te handelen bij dergelijke incidenten.
Horecamedewerkers, politiefunctionarissen, ambulancepersoneel, huisartsen en verplegers, verzorgende IG in de verslavingszorg en met name ook Acute Zorgverleners op evenementen, zijn voorbeelden van personen die te maken kunnen krijgen met de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik.
De certificatieregeling 'Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten' (AZADI), voorziet in de groeiende behoefte aan kennis en vaardigheden voor wat betreft het herkennen van een middel en het verlenen van acute zorg daarbij.
Onderwerpen in de cursus:
De Acute Zorgverlener leert ook echt hulp te verlenen. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, doet hij/zij kennis en vaardigheden op die onderscheidend zijn van andere opleidingen die er op dit gebied zijn. Denk daarbij aan het gebruik van saturatiemeter, thermometer (infra rood), elektronische tensiemeter, glucosemeter en pupillampje. Meten is weten! Aan de hand daarvan is de Acute Zorgverlener in staat om díe hulp te verlenen die het alcohol en drugsslachtoffer nodig heeft.
Aan de hand van een theorie- en praktijkexamen wordt vastgesteld of de kandidaat competent is.
Als de kandidaat slaagt, ontvangt hij/zij het NIKTA ISO 17024 persoonscertificaat 'Acute Zorg bij Alcohol- en drugsincidenten'.